Met Thinking Portfolio heeft de centrale IT-organisatie van het UMC Utrecht beter grip op de projecten en ideeën

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum. Bij het UMC Utrecht draait het om mensen; patiënten, studenten en medewerkers. Meer dan 11.000 medewerkers leveren dag en nacht de hoogste kwaliteit zorg. Door de steeds verdergaande digitalisering van processen, de ontwikkelingen op het gebied van e-health, big data en ook patiëntveiligheid en informatiebeveiliging investeert het UMC Utrecht op grote schaal in ICT.
 

Waarom project portfolio management

De centrale IT-organisatie van het UMC Utrecht voert jaarlijks vele projecten uit die de zorg en bedrijfsvoering helpen verbeteren. Met de project portfoliomanagement software ‘Thinking Portfolio’ krijgt het UMC Utrecht een volledig overzicht van deze projecten. Handmatige rapportages zijn vervangen door gestandaardiseerde rapportages. Deze zorgen voor een beknopt en eenduidig inzicht in de status en voortgang van alle projecten, waardoor de organisatie efficiënter kan werken en in kortere tijd meer bereikt. Informatiemanagers leggen ideeën voor nieuwe projecten vast in een aparte module en beoordelen deze ideeën al in een vroeg stadium op risico, waarde en impact op de organisatie. Dit helpt de organisatie bij het maken van de juiste keuzen voor projecten, een betere planning en sturing.
 

Waarom PMO Institute?

Voorafgaand aan de implementatie van de tooling heeft PMO Institute een kort onderzoek gedaan naar het huidige projectmanagementproces, de ondersteuning hierbij en de beschikbare Projectmanagementinformatie. Als resultaat van het onderzoek heeft het UMC Utrecht een PMO opgezet en vrijwel gelijktijdig de tooling ingevoerd. Het UMC Utrecht is gestart met een basisinrichting van de tooling om de projecten inzichtelijk en beheersbaar te maken. Met behulp van enkele workshops en in nauwe samenwerking is de configuratie opgezet en met de training van de projectleiders na 3 1/2 maanden in gebruik genomen. Het UMC Utrecht heeft de basisconfiguratie van Thinking Portfolio vervolgens in kleine stappen uitgebreid met nieuwe functies.